Dit keer is het woord aan Selina Holtkamp-Karantzounis, Food & Beverage Manager, Middelbare Hotelschool Friesland en Piet Boschma, Bureau Bedrijfsvoering Friesland College.

Selina stoomt, samen met de praktijkexperts, studenten klaar voor de arbeidsmarkt en haalt veel energie uit de begeleiding voor hun professionele ontwikkeling. Piet zorgt met een team van 6 collega’s voor ondersteuning van het onderwijs in de volle breedte en levert zo een bijdrage aan het praktijkgestuurd leren. Ook benieuwd naar de ambities van het Friesland College? Lees in deze nieuwsbrief hoe zij omgaan met voedselveiligheid en hoe de aansluiting met het bedrijfsleven zo klein mogelijk wordt gemaakt…..

Persoonlijke achtergrond

Selina: “Ik raakte al vroeg vertrouwd met de horeca, door het Griekse restaurant in Amsterdam van mijn ouders. Dat groeide uit tot ervaring met het ondernemerschap, toen ik op mijn 18e het restaurant zelf mocht geen runnen. Na 3 jaar ben ik bij HMSHost Airport Schiphol terecht gekomen, uiteindelijk in de functie van Store Manager. In die tijd heb ik geleerd hoe leuk en waardevol ik het vind om mijn persoonlijke bijdrage aan de professionele ontwikkeling van jonge mensen te leveren. Ook bij het Friesland College, waar de Middelbare Hotelschool onderdeel van uitmaakt, is begeleiding en coaching cruciaal om haar ambitie te verwezenlijken, namelijk om samen met het team praktijkexperts, jonge mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.’
Piet: ’’Via de afdeling Onderwijs van de Gemeente Leeuwarden ben ik als secretaris van het toenmalige Fries Avondcollege betrokken geraakt bij gesprekken tussen diverse onderwijsinstituten, die uiteindelijk hebben geleid tot de vorming van het ROC Friesland College. Na verschillende andere functies ben ik 8 jaar geleden als beleidsadviseur terecht gekomen bij Bureau Bedrijfsvoering. Met een team van 6 collega’s zorgen wij daar voor ondersteuning van het onderwijs in de volle breedte, zoals gebouwenonderhoud, wagenpark, groenbeheer, financiële begeleiding en de catering. Het geeft heel veel energie om zo een bijdrage te leveren aan het praktijkgestuurd leren van het Friesland College.

Friesland College

Piet: “Door een samenloop van omstandigheden zijn we in één van de hoofdlocaties van het Friesland College gestart met het zelf organiseren en uitvoeren van cateringactiviteiten. In de praktijk hebben we er vorm en inhoud aan moeten geven, in feite hét voorbeeld van praktijkgestuurd leren! Studenten bleken het heel leuk te vinden en uiteindelijk is het uitgegroeid tot het leerbedrijf zoals het er nu staat, met prachtige verblijfsruimtes, met nieuwe keukens en mooie zitgedeeltes tot aan kassa’s toe. ”
Selina: “Het is onze ambitie om de aansluiting naar het bedrijfsleven zo klein mogelijk te maken. Als onze studenten de opleiding hebben afgerond, staan ze niet alleen klaar om bij de zakelijke markt ingezet te worden, maar zullen ze ook direct een bijdrage kunnen leveren voor hun nieuwe werkgever of hun eigen bedrijf. Met het team van praktijkexperts van het Friesland College hebben we heel hard gewerkt om dat de afgelopen jaren voor elkaar te krijgen, namelijk door een formule neer te zetten die blijkt te werken. ‘Hoe run je een bedrijf?’ De restaurants bij ons in het gebouw verschillen niet van de restaurants in de stad. Praktijk gestuurd leren, dat is het toverwoord van onze opleiding.

Toekomstplannen

Selina: ”Vroeger dachten we dat een jonge student geen ervaring heeft en dus niet zo veel weet. Maar we zijn verrast door de enorme talenten. We vinden dat we deze studenten nog meer kunnen bieden. Onze praktijkexperts hebben het goede idee gelanceerd om een talentgroep voor deze studenten te ontwikkelen, zodat we deze groep extra aandacht kunnen geven en een op maat samengesteld pakket.”
Piet: ”We hebben in de afgelopen jaren heel veel bereikt, met een prachtige invulling van ons leerbedrijf en van de fysieke ruimtes. Daar gaan we mee door!

Voedselveiligheid

Piet: ”Met de groei van ons leerbedrijf groeide ook de noodzaak tot professionaliteit. Er zat enige zorg in de structurele borging van kwaliteit en voedselveiligheid, door de doorstroom van de vele studenten. We hebben dit benoemd als aandachtspunt en zijn ermee aan de slag gegaan.”
Selina: ”De kwaliteit van voedselveiligheid heeft prioriteit. Het is soms lastig om dat met 40 studenten naar een constant hoog niveau te brengen. We zijn de samenwerking goed begonnen en zijn samen aan het zoeken hoe we dit kunnen bereiken. Wat zetten we in en hoe gaat we het borgen? Met Sensz kunnen er vragen gesteld worden aan een expert, voelen praktijkexperts zich geholpen; daarmee wordt het leuk en kunnen we denken in oplossingen.”

Oproep

Selina: “We hebben een hele mooie opleiding die ervoor zorgt dat het bedrijfsleven hele goede medewerkers krijgt. Maar alle ideeën om een nog betere aansluiting met het bedrijfsleven te krijgen, zijn van harte welkom!”
Piet: ”We kijken ernaar uit om nog meer interne én externe gasten te verwelkomen om een lunch of een kop koffie te gebruiken, niet alleen in onze mooie restaurants in Leeuwarden, maar ook op de locaties Sportstad en Saturnus in Heerenveen.

(Foto: Friesland College)

Meer weten over onze dienstverlening?   Bel ons op 035-6780917 of stuur een bericht!
Bel nu Audit aanvragen