HACCP Horeca

Voedselveiligheid in het restaurant

Bent jij een horecaondernemer? Dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van HACCP. Dit  is een systematiek voor het opstellen van een voedselveiligheidsplan, waarmee je kunt aantonen dat je binnen je bedrijf op een verantwoorde manier met levensmiddelen omgaat. In Nederland gelden voor de horeca de richtlijnen zoals vastgelegd in de Hygienecode voor de Horeca. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert voor deze branche dan ook actief of je de wettelijke regels naleeft. Wil je een HACCP controle laten uitvoeren in de horeca, op maat samengesteld volgens de wetgeving die voor jouw bedrijf relevant is? Neem dan contact op met het Team van Sensz. Wij helpen je gaag om direct een afspraak in te plannen met een van onze deskundige collega’s!

HACCP Horeca: eigen plan of Hygiënecode

De HACCP is een systematiek. Dat wil zeggen dat het geen concrete methode is waar je mee kunt werken, maar een stappenplan waarmee je een eigen methode kunt opzetten. Zo geeft je aan welke potentiële gevaren er in het proces zitten, wat de kritieke waarden zijn en hoe je van plan bent de veiligheid te garanderen. Ook verificatie en registratie zijn belangrijke uitgangspunten. In een aantal sectoren is een op maat gemaakte methode van belang, omdat daar weinig vergelijkbaar werk wordt uitgevoerd. In de horeca ligt dat anders, omdat daar op grote schaal op soortgelijke wijze wordt gewerkt. In de horeca is de HACCP daarom uitgewerkt in de zogenaamde Hygiënecode. Je kunt ervoor kiezen om deze code na te streven, of om zelf een eigen voedselveiligheidsplan op te zetten. In beide gevallen is het verstandig om een professional in te schakelen om het proces te vereenvoudigen en om jezelf ervan te verzekeren dat je aan de gestelde eisen voldoet.

Verschillende eisen in de horeca

Zelfs als je werkt met de Hygiënecode zul je deze moeten inpassen in je bedrijf. Je bent bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het zorgvuldig inrichten van de bedrijfsruimte, het verzorgen van schone werkkleding en het aanbieden van relevante trainingen aan het personeel. Heb je een Bed and Breakfast, dan moet je goed letten op de voedselveiligheid, terwijl je in een ijssalon extra aandacht dient te besteden aan het bewaren van de verschillende smaken en de opslag van ijslepels. Voor een compleet overzicht van de HACCP eisen in de horeca kun je terecht bij het Team van Sensz. Onze specialisten helpen je bij het opstellen van een professioneel plan, of met het zorgvuldig uitvoeren van de Hygiënecode.

Voor meer informatie, of een op maat gemaakte training, neem dan meteen contact op met het Team van Sensz.Wij helpen je graag!

Meer weten over onze dienstverlening?   Bel ons op 035-6780917 of stuur een bericht!
Bel nu Audit aanvragen