Voor elk bedrijf dat voedsel verwerkt staat het naleven van een maximale hygiëne uiteraard altijd voorop. Desondanks treden er onverwachte situaties op die we niet altijd in de hand hebben. Omgevingsfactoren waar we geen invloed op hebben, maar ook het zelf per ongeluk laten vallen van voedingsmiddelen. Zo heeft iedereen wel een beeld over wat wel kan en wat absoluut niet moet worden gedaan op het gebied van hygiëne. Vaak gaat het om inschattingen en wordt er uitgegaan van gevoel en ongeschreven regels. Hoe zit het eigenlijk in het geval van situaties waarbij voedingsproducten op de grond komen te vallen? Hoe moet u met dergelijke situaties omgaan? En wat is er waar over de zogenaamde 5 seconden regel?

De veronderstelde 5 seconden regel

De 5 seconden regel is de algemene veronderstelling dat pas op de grond gevallen voeding niet besmet zou zijn met bacteriën. Althans, als het binnen vijf seconden wordt opgeraapt. Het gevolg is dat door deze veronderstelling voedsel zou mogen worden opgepakt en opgegeten, zonder dat de gezondheid in gevaar zou komen. Verschillende onderzoeken wijzen echter het tegendeel uit en spreken deze ongeschreven regel dan ook tegen. Desondanks is het voor veel mensen nog wel de eerste ingeving als er zich een dergelijke situatie voordoet. Vaak wordt deze regel dan ook gebruikt als drogregel om het voedsel alsnog op te eten, ook wanneer dit door omstanders als ongepast wordt gezien.

Met een korreltje zout nemen

De 5 seconden regel moet echter met een korreltje zout worden genomen. De regel volstaat dan ook lang niet in alle situaties en dient dan ook liever te worden vermeden dan te worden gevolgd. De mate waarin de vloer vervuild is, is vanzelfsprekend een belangrijke criteria. Ook het type voedsel, zoals droog brood of juist vochtig voedsel, verschillen onderling in bacterie opname. En hoewel het in de meeste gevallen geen schade zal doen, dienen ook kinderen en mensen op oudere leeftijd de 5 seconden regel te vermijden.

Wat zou u zelf doen? Gebruikt u de 5 seconden regel? Voor specifieke vragen over wat vooral wel en niet te doen in dergelijke gevallen? Of als u meer wil weten over HACCP regels; aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Meer weten over onze dienstverlening?   Bel ons op 035-6780917 of stuur een bericht!
Bel nu Audit aanvragen