In de rubriek De klant aan het woord vertelt een van onze klanten over zijn of haar visie op voedselveiligheid. Dit keer is het woord aan Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland. Hij was met zijn bestuur drie jaar geleden verantwoordelijk voor het samensmelten van alle afzonderlijke Voedselbanken tot een landelijke vereniging van Voedselbanken. Als overkoepelende organisatie ziet Voedselbanken Nederland toe op de naleving en handhaving van voedselveiligheid binnen alle 163 aangesloten Voedselbanken.

Voedselveiligheid en de Voedselbank
Hoe belangrijk is voedselveiligheid voor de Voedselbank? “Zonder de handhaving van een goede voedselveiligheid is het voor ons onmogelijk om samenwerkingen met grote partijen als Albert Heijn aan te gaan”, vertelt Leo Wijnbelt.

Voedselveiligheid als essentieel onderdeel
“Sinds 99% van de Voedselbanken in ons land aangesloten is bij onze vereniging is er een hoop veranderd. Voedselbanken die lid zijn moeten zich conformeren aan de regels en richtlijnen die de Algemene Ledenvergadering heeft bepaald. Dat zorgde voor een enorme verbeterslag in onze professionalisering. Onze focus lag daarbij vooral op de voedselveiligheid. Dat deze gewaarborgd en gehandhaafd wordt is niet alleen voor de 80.000 monden die wij wekelijks voeden van groot belang, maar ook voor onze voedselverwerving. Om met grote partijen als Albert Heijn en Friesland Campina om de tafel te gaan is het een absolute noodzaak om een goede voedselveiligheid te garanderen. Om hieraan te voldoen verzorgt Sensz bij iedere aangesloten Voedselbank een nulmeting. Deze meting brengt in kaart in hoeverre een voedselbank voldoet aan de eisen. Onvoldoende? Dan volgt er een lijst met aanbevelingen en verbeterpunten om wel groen licht te halen. Kort daarop komt Sensz nogmaals langs. Bij een goede score ontvangt de Voedselbank een certificaat. Om ook in de toekomst toe te zien op de voedselveiligheid voert Sensz vanaf dat moment jaarlijks en onaangekondigd een controle uit. Wij zijn blij met een partner die het mede mogelijk maakt om samenwerkingen met grote spelers aan te gaan.”

Professionaliseren loont
“Het structureren van de regels en de aandacht voor voedselveiligheid zette een evolutie in gang. Het maakte op alle facetten binnen onze vereniging een gigantisch verschil: voor de voedselveiligheid an sich, voor de voedselwerving en voor de cultuur en ontwikkeling binnen een volledig vrijwilligersorganisatie. We zien direct resultaat in de hoeveelheid voedsel en de financiële ondersteuning die we ontvangen. Door alle grootschalige en professioneel opgezette acties en samenwerkingen verwerven de Voedselbanken nu zo’n 40 `a 50 miljoen producten per jaar. Daarnaast ontvangt de stichting sindsdien een structurele bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De nood is altijd hoger dan dat we kunnen helpen, maar mede dankzij Sensz maakten we forse stappen.”

 

Meer weten over onze dienstverlening?   Bel ons op 035-6780917 of stuur een bericht!
Bel nu Audit aanvragen