De 70 gasten van een camping in de Belgische Ardennen die zondag plotseling ziek werden, zijn vermoedelijk het slachtoffer van het norovirus, een belangrijke veroorzaker van acute buikgriep. Dat blijkt uit de eerste testen.

Bij twee van de drie onderzochte gevallen was het norovirus de oorzaak, meldt de GGD in Friesland. Onder de campinggasten waren de laatste tijd nogal wat Nederlanders, onder wie leerlingen en docenten van een middelbare school in Heerenveen.

Op 17 mei liet de stad Dinant weten dat het water op de camping niet drinkbaar is. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de wateranalyse, meldt het Belgische VTM Nieuws. Of de ziektegevallen daarvan het gevolg zijn, is niet duidelijk.

 Misselijk, buikpijn, overgeven

Zondagavond werd de camping in Pont-Lesse ontruimd omdat tientallen gasten symptomen hadden van vergiftiging. Ze waren misselijk, hadden buikpijn en moesten soms overgeven.

Gasten beklaagden zich over de gebrekkige hygiënische omstandigheden op de camping. De burgemeester van het Belgische plaatsje wilde niet meteen de camping de schuld geven. Hij suggereerde onder meer dat het virus was meegebracht door een groep Nederlanders die eerder op de camping te gast was en ook ziek werd.

Superbesmettelijk virus

Er zijn geregeld kleinschalige uitbraken van het norovirus. Het is een heel besmettelijk virus dat kan worden overgedragen door onder meer voedsel, door water dat met ontlasting is besmet of via rechtstreeks contact met iemand die besmet is.

Wereldwijd is het norovirus in ongeveer de helft van de gevallen de oorzaak van acute buikgriep.

Bron: RTL Nieuws/VTM Nieuws

Nadere informatie om besmetting te voorkomen kunt lezen ins ons artikel van 15 december 2015

Meer weten over onze dienstverlening?   Bel ons op 035-6780917 of stuur een bericht!
Bel nu Audit aanvragen