De kans op een listeria bacterie is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Hoe ernstig blijkt maar weer na het voorval in Denemarken deze week, waar de listeria-bacterie 12 doden heeft veroorzaakt na het eten van vleeswaren. De Deense autoriteiten hebben de betreffende fabriek gesloten. Listeria komt het meest voor in producten van dierlijke oorsprong. Maar plantaardige producten kunnen er ook mee besmet zijn. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. In tegenstelling tot andere bacteriën kan Listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals een koelkast. De temperatuur is wel van invloed op de groeisnelheid. Bij 4 graden Celsius groeit Listeria minder hard dan bij 7 graden Celsius. Dit ernstige voorval volgt een jaar na de besmetting van Salmonella in zalm in Nederland, als gevolg waarvan 8 doden vielen te betreuren en honderden ziektegevallen. Het geeft aan hoe ernstig de impact van de bepaalde bacteriën kunnen zijn. Het blijkt maar weer eens hoe essentieel de borging van voedselveiligheid is. Niet alleen bij de eigen organisatie maar in de hele keten waar zaken mee wordt gedaan. Het afbreukrisico voor de goede naam van bedrijven kunnen immens groot zijn. Voedselveiligheid dient verwezen te zijn in de gehele organisatie: check, double check, re-check.

Meer weten over onze dienstverlening?   Bel ons op 035-6780917 of stuur een bericht!
Bel nu Audit aanvragen