Schijf van Vijf

Klassieker in een nieuw jasje

Het Voedingscentrum lanceert begin volgend jaar een vernieuwde versie van de bekende Schijf van Vijf. Het model werd voor het eerst ontwikkeld in 1953 en kreeg sindsdien regelmatig een make-over. De laatste versie van de schijf dateert uit 2004 en is na ruim 10 jaar trouwe dienst aan een opknapbeurt toe. De Schijf van Vijf laat in een oogopslag zien welke producten en productgroepen volgens het Voedingscentrum bijdragen aan een goede gezondheid.

Voedselveiligheid hoog in het vaandel
Naast de vijf schijven met daarin gezonde eet- en drinksuggesties, geven vijf regels aanbevelingen op voedingsvlak. De regels tippen: eet gevarieerd, eet niet teveel en beweeg, eet minder verzadigd vet, eet veel groente, fruit en brood en eet veilig. Eet veilig gaat om het hygiënisch kopen, koken en bewaren van voedsel om zo voedselvergiftiging te voorkomen. Hier sluiten wij ons volledig bij aan.

Wat blijft en wat verandert?

In de nieuwe Schijf van Vijf worden de vijf schijven en de vijf regels met aanbevelingen samengevoegd. Daarnaast ziet u o.a. de volgende uitgangspunten terug:

  1. Eet meer peulvruchten
  2. Drink minder alcohol
  3. Eet dagelijks wat ongezouten noten
  4. Drink dagelijks groene of zwarte thee
  5. Drink gefilterde koffie

 

 

 

Een aantal principes blijven hetzelfde, zoals onder andere:

  1. Eet 200 gram groente en 200 gram fruit per dag
  2. Eet elke week vis
  3. Gebruik minder zout
  4. Drink minder frisdrank
  5. Eet niet teveel bewerkt en rood vlees

 

 

 

Wie bepaalt en hoe?

De Schijf van Vijf krijgt een opknapbeurt naar aanleiding van de Richtlijn Goede Voeding die de Gezondheidsraad begin november uitbracht. Deze richtlijnen vormen de basis van de Schijf 2.0.

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan die mede bepaalt welke producten en productgroepen op de nieuwe Schijf van Vijf verschijnen. De Richtlijn Goede Voeding geeft aan welke producten en voedingsstoffen een bewezen positief effect op de gezondheid hebben, het Voedingscentrum vertaalt dit in een advies in de vorm van de Schijf van Vijf. Naast dat statistische gegevens een rol spelen in het samenstellen van de nieuwe Schijf, spelen er ook een hoop andere overwegingen mee. Bijvoorbeeld: hoe wordt er rekening gehouden met de multiculturele samenleving met al haar uiteenlopende eetgewoonten?

 

Bron: Voedingscentrum en Gezondheidsraad

 

Meer weten over onze dienstverlening?   Bel ons op 035-6780917 of stuur een bericht!
Bel nu Audit aanvragen