31 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
14 juni 2024
Heb je je ooit afgevraagd hoe je het beste je gerechten kunt bewaren voor later? Goed nieuws: met een paar eenvoudige tips kun je de houdbaarheid van bereid voedsel optimaliseren, zowel in de koelkast als de vriezer. Het goed bewaren van je gerechten is essentieel voor het behouden van smaak, voedingswaarde en veiligheid. Ontdek snel hoe je het beste jouw bereide maaltijd kan bewaren!
Eten bewaren in de koelkast doen we iedere dag, maar weet je hoe lang specifieke gerechten veilig en lekker blijven? Over het algemeen is het veilig om bereid voedsel te bewaren in de koelkast voor 2 tot 3 dagen. Dit geldt voor de meeste leftovers, van stoofschotels tot gekookte groenten. Het is hierbij belangrijk dat de koelkast ingesteld staat op een temperatuur onder de 7°C (dan 2 dagen bewaren) of onder de 4°C (dan 3 dagen bewaren), om de groei van bacteriën te beperken.
Let op: werk je met een Hygiënecode of zelf opgesteld HACCP-plan? Houdt dan altijd de richtlijnen aan die hierin zijn vermeld.
Bedorven voedsel kan verschillende tekenen vertonen die je waarschuwen dat het niet meer goed is om te eten. Geur is een van de meest opvallende indicatoren; een onaangename of afwijkende geur is vaak het eerste teken dat er iets mis is. Kleurveranderingen kunnen ook een waarschuwing zijn. Als het voedsel van kleur is veranderd sinds het koken of opslaan, is dit een duidelijk signaal dat het niet meer goed kan zijn. Ook kan een verandering in textuur aangeven dat voedsel bedorven is. Voedsel dat slijmerig of ongewoon zacht is geworden, zul je moeten vermijden. Het is belangrijk om op deze tekenen te letten, omdat het eten van bedorven voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging.
Ruiken, zien en eventueel proeven dus!
Als het gaat om eten bewaren in de vriezer, zijn de regels iets anders. Vriezers bij -18°C of lager kunnen bereid voedsel veel langer bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Over het algemeen kun je gerechten tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Voor soepen en stoofschotels kan dit zelfs tot 6 maanden zijn.
Bereid voedsel invriezen vereist ook wat aandacht voor detail om de kwaliteit te behouden:
Voor professionele keukens die werken met een Hygiënecode of HACCP-plan zijn hier strikte regels voor. Doorgaans geldt hier dat producten 2 dagen bewaard mogen worden (bij bewaren onder de 7°C) of 3 dagen (bij bewaren onder de 4°C).
Deze richtlijn valt eigenlijk voor iedereen te adviseren, waarbij het altijd belangrijk is te ruiken, zien of proeven óf goed het etiket van het product te lezen. Als daar een striktere eis op staat, is het altijd noodzakelijk deze aan te houden!
Met deze tips kun je niet alleen bereid voedsel bewaren op een veilige manier, maar ook zorgen voor de beste smaak en kwaliteit wanneer je jouw creaties opnieuw opdient. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het waarborgen van jouw voedselveiligheid? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we samen hoe we je kunnen ondersteunen. Bij Sensz geven we kleur aan voedselveiligheid!
31 juli 2024
3 juli 2024
3 juli 2024