Houdbaarheid en bewaring van bereid voedsel: tips voor invriezen en koelkastopslag

Heb je je ooit afgevraagd hoe je het beste je gerechten kunt bewaren voor later? Goed nieuws: met een paar eenvoudige tips kun je de houdbaarheid van bereid voedsel optimaliseren, zowel in de koelkast als de vriezer. Het goed bewaren van je gerechten is essentieel voor het behouden van smaak, voedingswaarde en veiligheid. Ontdek snel hoe je het beste jouw bereide maaltijd kan bewaren!

houdbaarheid eten

Hoe lang kun je eten bewaren in de koelkast?

Eten bewaren in de koelkast doen we iedere dag, maar weet je hoe lang specifieke gerechten veilig en lekker blijven? Over het algemeen is het veilig om bereid voedsel te bewaren in de koelkast voor 2 tot 3 dagen. Dit geldt voor de meeste leftovers, van stoofschotels tot gekookte groenten. Het is hierbij belangrijk dat de koelkast ingesteld staat op een temperatuur onder de 7°C (dan 2 dagen bewaren) of onder de 4°C (dan 3 dagen bewaren), om de groei van bacteriën te beperken.

Let op: werk je met een Hygiënecode of zelf opgesteld HACCP-plan? Houdt dan altijd de richtlijnen aan die hierin zijn vermeld.

Tips voor koelkastopslag van bereid voedsel

  • Koel snel af: Laat bereid voedsel niet langer dan 1 uur op kamertemperatuur staan. Koel het snel af in een gekoelde omgeving (koelkast/ blastchiller) om de kans op bacteriële groei te minimaliseren. 
  • Gebruik bij voorkeur geen kunststof bakken: deze geleiden kou onvoldoende
  • Gebruik ondoorzichtige, luchtdichte containers: Bewaar je eten in luchtdichte containers om geuroverdracht te voorkomen en de versheid te behouden.
  • Sticker en dateer: Schrijf op het product wat het is en wanneer je het hebt bereid of opgeslagen.
  • Luchtstroom en condens: Let bij het plaatsen in de gekoelde omgeving goed op de plaats van het terug te koelen product. Zorg ervoor dat de luchtstroom niet wordt onderbroken en dat eventuele condens andere producten niet besmet.
  • Professionele bedrijven: let goed op de eisen zoals deze vermeld staan in jouw Hygiënecode of HACCP-plan, deze kunnen strikter zijn dan in deze blog beschreven.

Eten bewaren koelkast

Bedorven voedsel herkennen

Bedorven voedsel kan verschillende tekenen vertonen die je waarschuwen dat het niet meer goed is om te eten. Geur is een van de meest opvallende indicatoren; een onaangename of afwijkende geur is vaak het eerste teken dat er iets mis is. Kleurveranderingen kunnen ook een waarschuwing zijn. Als het voedsel van kleur is veranderd sinds het koken of opslaan, is dit een duidelijk signaal dat het niet meer goed kan zijn. Ook kan een verandering in textuur aangeven dat voedsel bedorven is. Voedsel dat slijmerig of ongewoon zacht is geworden, zul je moeten vermijden. Het is belangrijk om op deze tekenen te letten, omdat het eten van bedorven voedsel kan leiden tot voedselvergiftiging.

Ruiken, zien en eventueel proeven dus!

Hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer?

Als het gaat om eten bewaren in de vriezer, zijn de regels iets anders. Vriezers bij -18°C of lager kunnen bereid voedsel veel langer bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Over het algemeen kun je gerechten tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Voor soepen en stoofschotels kan dit zelfs tot 6 maanden zijn. 

Tips voor het invriezen van bereid voedsel

Bereid voedsel invriezen vereist ook wat aandacht voor detail om de kwaliteit te behouden:

  • Koel voedsel voor het invriezen: Plaats bereide gerechten eerst in de koelkast om af te koelen voordat je ze invriest. Dit vermindert de kans op ijskristalvorming.
  • Gebruik geschikte verpakkingen: Vries eten in geschikte, luchtdichte verpakkingen of vrieszakken in om vriesbrand te voorkomen en smaken te behouden.
  • Plat invriezen: Vries vloeistoffen zoals soepen of stoofschotels plat in zakken in. Dit bespaart ruimte en maakt het ontdooien sneller en gelijkmatiger.
  • Sticker en dateer: Schrijf op het product wat het is en wanneer je het hebt bereid of opgeslagen.
  • Bewaren: Qua bacteriegroei gebeurt er weliswaar niet heel veel in de vriezer (de beestjes groeien onder de -18 °C eigenlijk niet). De (wettelijke) richtlijnen voor het bewaren hebben veelal te maken met kwaliteitsverlies: door de ijskristalvorming wordt het product aangetast en zal het na het ontdooien van onvoldoende kwaliteit zijn.
  • Opnieuw invriezen: Binnen Hygiënecodes en HACCP-plannen is het meestal niet toegestaan opnieuw in te vriezen, gezien de bacteriegroei toeneemt in een ontdooid product. Onder andere de reeds aanwezige bacteriën in het ingevroren product én het vrijgekomen water bij het ontdooien zijn hier redenen voor.

hoe lang eten bewaren in de vriezer

Hoelang bewaren na ontdooien?

Voor professionele keukens die werken met een Hygiënecode of HACCP-plan zijn hier strikte regels voor. Doorgaans geldt hier dat producten 2 dagen bewaard mogen worden (bij bewaren onder de 7°C) of 3 dagen (bij bewaren onder de 4°C). 

Deze richtlijn valt eigenlijk voor iedereen te adviseren, waarbij het altijd belangrijk is te ruiken, zien of proeven óf goed het etiket van het product te lezen. Als daar een striktere eis op staat, is het altijd noodzakelijk deze aan te houden!

Sensz als jouw partner in voedselveiligheid

Met deze tips kun je niet alleen bereid voedsel bewaren op een veilige manier, maar ook zorgen voor de beste smaak en kwaliteit wanneer je jouw creaties opnieuw opdient. Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het waarborgen van jouw voedselveiligheid? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we samen hoe we je kunnen ondersteunen. Bij Sensz geven we kleur aan voedselveiligheid!

Sensz referenties

TO TOP