1 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
28 februari 2024
Bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten leven overal om ons heen. In de grond, in het water, op planten, in dieren en in mensen. De meeste kunnen geen kwaad, maar van sommige kun je ziek worden. Je kunt bacteriën, virussen, parasieten of gifstoffen met het blote oog niet zien. Je kunt ze vaak ook niet ruiken of proeven.
De belangrijkste bron van besmetting is van mens op mens. Via vochtdruppels die vrijkomen door hoesten, braaksel of ontlasting van jezelf of iemand anders kan het virus op je handen terechtkomen. Als je niet goed je handen wast, verspreid je zo het virus verder. Direct van mens op mens, of via bijvoorbeeld deurklinken, eten of drinken.
De bekendste virussen die kunnen zorgen voor voedselinfecties zijn het norovirus en het hepatitis A-virus. Deze virussen kunnen door besmet water terechtkomen in schaal- en schelpdieren, zoals oesters en mosselen, en op groente en fruit. Virussen kunnen niet vermeerderen in eten of drinken zoals bacteriën dat kunnen. Maar het norovirus en hepatitis A-virus kunnen wel weken overleven in eten of drinken, ook in de koelkast of de vriezer. Dus bijvoorbeeld ook in bevroren fruit.
Je ziet, ruikt of proeft niets vreemds aan eten of drinken dat met een virus is besmet. Als eten of drinken dat besmet is met een virus goed verhit wordt, worden de virussen meestal wel gedood. Naast goed verhitten van bepaalde producten is het voorkómen van besmetting heel belangrijk.
“Hebben 2 of meer mensen binnen de organisatie last van diarree, overgeven, of beide? Dan moet je leidinggevende of de bedrijfsarts hierover contact opnemen met de GGD.”
Wil je meer weten over het keurmerk voedselveiligheid en de regels rondom HACCP controles? Dan helpt Sensz je graag verder. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!
Vrijblijvend contact opnemen1 juli 2024
1 juli 2024
1 juli 2024