Allergenen in de praktijk

Wist jij dat het toezicht op allergenen een standaard inspectie onderdeel is van de NVWA? Als je als ondernemer levensmiddelen aan derden verstrekt, dien je de klant/gast/consument te informeren welke allergenen in producten aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting!

Allergenen kunnen bij sommige mensen namelijk ernstige overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Het is hierbij belangrijk dat consumenten vóór aankoop de informatie hebben, zodat er een voedselveilige keuze gemaakt kan worden.

Hoe moet ik deze wetgeving toepassen binnen mijn organisatie?

Veel organisaties zien door de bomen het bos niet meer. Wat is nu wettelijk verplicht? Hoe moet ik dit toepassen binnen mijn organisatie? Moeten de medewerkers allemaal kennis hebben over allergenen? De auditoren van Sensz merken dat de allergenenwetgeving steeds weer een bron van verwarring is. De vraag: “Hoe pas ik de allergenenwetgeving op de juiste manier toe?”, wordt door veel mensen gesteld.

Stapsgewijs de allergenenwetgeving toepassen

  1. Identificeer de allergenen: Bekijk alle ingrediënten die worden gebruikt in het product en bepaal welke allergenen aanwezig zijn. Dit kan worden gedaan door te kijken naar het etiket, verkregen productinformatie of rechtstreeks te communiceren met de producent of leverancier.
  2.  

  3. Zorg voor structuur in het kunnen overbrengen van de allergeneninformatie. Onderstaand een tweetal opties
    1. Etiket lezen: Lees het etiket goed. De allergenen vermelding staat in een afwijkend (font) (lettertype) duidelijk omschreven in de ingrediëntendeclaratie.
    2. Maak een lijst van de allergenen: Maak een lijst van alle allergenen die aanwezig zijn in het product en hoeveel van de allergenen in het product zitten. Dit kan worden weergegeven op een aparte lijst of door middel van labeling. Let op: het kan zijn dat de producent bijvoorbeeld de smaak van zijn product wil verbeteren door het toevoegen van een nieuw ingrediënt. Doordat de producent een nieuw ingrediënt toe gaat voegen kan het zijn dat er een nieuw allergeen in het product zit. Zorg ervoor dat je allergeneninformatie altijd up-to-date is.
  4.  

  5. Train je personeel: Zorg ervoor dat al je medewerkers die betrokken zijn bij de bereiding, verwerking, verpakking en verkoop van de producten op de hoogte zijn van de allergenenwetgeving en weten hoe ze deze moeten toepassen.
  6.  

  7. Communiceer de informatie: Klanten moeten voor aankoop geïnformeerd worden dat de allergeneninformatie opvraagbaar en beschikbaar is. Dit kan door gebruik te maken van een trigger, labeling op de verpakking, menukaarten of mondelinge informatie bij bestellingen. Bezorg je? Dan moet de allergeneninformatie dus ook vóór aankoop beschikbaar worden gesteld!
  8.  

  9. Monitor en controleer: Monitor en controleer regelmatig of de allergeneninformatie op de juiste manier wordt gecommuniceerd naar de klanten. Controleer je productieproces om kruisbesmetting te voorkomen.

Voor bovenstaande stappen te volgen kan je de allergenenwetgeving op een correcte manier toepassen en de veiligheid van klanten met allergieën waarborgen.

Wat kan Sensz voor je betekenen?

Wij hebben alles in huis om jullie te ondersteunen bij de allergenenwetgeving. Onze auditoren weten als geen ander de vertaalslag te maken van wetgeving naar de praktijk. Wij bieden audits, trainingen, een allergenenkaart en advies op maat. Alles om ervoor te zorgen dat jullie medewerkers de allergenenwetgeving praktisch en eenvoudig kunnen toepassen.

Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP