16 juni 2023
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
12 juni 2023
Het Voedingscentrum (eigenaar van de Hygiënecode) heeft de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie en de Hygiënecode voor de woonvormen samengevoegd. Het was voorheen best lastig om te beoordelen welke wetgeving je moest aanhouden.
De Hygiënecode voor de zorg of toch de Hygiënecode voor de woonvormen toepassen? Nu de twee codes zijn samengevoegd hoeven organisaties niet langer te wisselen tussen twee Hygiënecodes. De nieuwe hygiënecode zal zorgen voor meer duidelijkheid!
Twee voorbeelden van impactvolle wijzigingen in de nieuwe hygiënecode zijn registraties en het opleiden van medewerkers. Er zijn een flink aantal verplichte registraties vervallen voor locaties die met de Hygiënecode voor Zorginstellingen werkten. Dit zijn veelal adviezen geworden. Al kan deze verlichting als zeer prettig worden ervaren, ons advies is om zorgvuldig te beslissen van welke registratieverplichtingen afscheid genomen wordt. Ditzelfde geldt voor het gebruik van producten na de THT-datum (nu toegestaan), waarbij de juridische aansprakelijkheid wél bij jullie als organisatie komt te vallen. De nadruk in de nieuwe hygiënecode ligt meer op kennis, controleren en het ondernemen van acties bij afwijkingen.
Nu er een registratieverplichting komt te vervallen voor veel processen in de keuken is het nog belangrijker om jullie medewerkers op te leiden. De temperatuur van de producten in de koelkast of vriezer en bij ontvangst van de producten moet in orde zijn en gecontroleerd worden door jullie medewerkers. Het is niet meer nodig om dit op een registratieformulier in te vullen. Het is belangrijker dat jullie medewerkers weten op welke temperatuur de koelkast moet staan, en welke temperatuur producten moeten hebben als ze binnenkomen. Dat jullie medewerkers dit controleren en ook actie ondernemen als de temperatuur niet op orde is.
Het is best lastig om als organisatie alle wijzigingen in kaart te brengen. Om in één oogopslag te zien welke wijzigingen staan omschreven in de nieuwe Hygiënecode kun je onderstaand document bekijken. Hierin staan de meest belangrijke/ in het oog springende wijzigingen ten opzichte van de beide oude Hygiënecodes.
Bekijk documentSensz heeft een heldere kieswijzer gemaakt. Met behulp van dit document kunnen de genomen keuzes worden vastgelegd. Zo is in één oogopslag voor alle medewerkers duidelijk wat verplicht is en wat niet.
Bekijk Sensz KieswijzerDe nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en defensie is sinds 1 mei 2023 van kracht. Tot 1 juli 2023 kunnen de Hygiënecodes uit 2014 en 2016 nog gebruikt worden. Daarna geldt alleen de versie van 2023.
Dat kan! Sensz is al ruim 20 jaar specialist in voedselveiligheid en heeft er altijd haar missie van gemaakt voedselveiligheid leuk en kleurrijk te maken. En begrijpelijk ook. Want hoe helderder is wat de nieuwe Hygiënecode inhoudt, hoe beter jullie er ook werk van kunnen maken en alle medewerkers het kunnen omarmen. Dáár maken wij graag werk van.
Bij vragen of wensen qua ondersteuning, staan we graag voor jullie klaar!
Vrijblijvend contact opnemen13 juni 2023
12 juni 2023