1 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
12 juni 2023
Als cateraar moet je steeds vaker werken met de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Het is mooi dat mensen steeds vaker kunnen kiezen voor een gezond en duurzaam aanbod. Hoe kun je hier als cateraar zo goed mogelijk op inspelen? Wat zijn eigenlijk de eisen waar je aan moet voldoen om onder de gezonde eetomgeving te kunnen vallen?
In deze nieuwsbrief vind je de hoofdonderwerpen van deze richtlijn.
Deze helpt om je aanbod stap voor stap op te laten schuiven richting de Schijf van Vijf en de gezonde en duurzame keuzes opvallend en aantrekkelijk te kunnen presenteren.
1. Bied gezonde opties aan: Zorg ervoor dat er voldoende gezonde maaltijd- en snackopties zijn, zoals vers fruit, salades, groenten, mager vlees en magere zuivelproducten.
2. Verminder de grootte van de porties: Pas de portiegrootte aan zodat deze in overeenstemming is met de aanbevolen richtlijnen voor gezonde maaltijden.
3. Verminder het zout- en suikergehalte: Verminder het gebruik van zout en suiker bij het bereiden van maaltijden, zodat gasten minder kans hebben op hartproblemen.
4. Vermijd industriële transvetten: Gebruik geen industrieel geproduceerde transvetten in de voeding, omdat dit slechte cholesterol in het bloed kan verhogen.
5. Maak het eten aantrekkelijk: Presenteer de gezonde opties op een aantrekkelijke manier, zodat je klanten minder snel verleid worden tot ongezonde keuzes.
6. Informeer klanten: Zorg ervoor dat klanten geïnformeerd zijn over de gezonde keuzes die beschikbaar zijn en waarom deze opties gezonder zijn.
7. Train je cateringpersoneel: Train je cateringpersoneel met betrekking tot voedingsprincipes en gezonde kookmethoden, zodat zij gezonde maaltijden en snacks bereiden.
Samenvattend zijn er verschillende manieren om een gezonde eetomgeving in de catering te bevorderen. Door gezonde opties aan te bieden, porties te verminderen, zout- en suikergehaltes te verlagen, aantrekkelijk te presenteren, klanten te informeren en je personeel te trainen, kan de catering bijdragen aan een gezondere samenleving.
Op de website van het Voedingscentrum kun je meer informatie vinden over de gezonde eetomgeving.
De auditoren van Sensz kunnen voor jullie een audit gezonde eetomgeving uitvoeren. De eisen die aan bod komen binnen de gezonde eetomgeving worden op een professionele manier beoordeeld door de auditor. Tijdens de audit worden er direct adviezen gegeven waarmee jij als cateraar gericht aan de slag kunt gaan! Je ontvangt als cateraar een helder en kleurrijk rapport met daarin de bevindingen en ook een score in percentage. Je bent na de audit van Sensz in staat om bij de opdrachtgever aan te tonen dat jij voldoet aan de criteria die passen binnen de gezonde eetomgeving!
Vrijblijvend contact opnemen1 juli 2024
1 juli 2024
1 juli 2024