Dit moet je weten over het gebruik van professionele schoonmaakmiddelen

Een goede hygiëne is van groot belang in de supermarkt. Enerzijds om de voedselveiligheid op de winkelvloer te waarborgen en volgens de CBL Hygiënecode te werken. Anderzijds wordt de consument steeds kritischer. Zeker als het gaat om hygiëne en veiligheid. Een schone supermarkt draagt bij aan een positieve beleving van de consument.

Wat is het verschil tussen schoonmaken en desinfecteren?

  • Schoonmaken is het verwijderen van zichtbaar vuil. Vuil is een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Door het vuil te verwijderen voorkom je dat micro-organismen zich vermeerderen of verspreiden.
  • Desinfecteren is het doden/inactiveren van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen.

Wat is professioneel?

  • Ieder schoonmaakmiddel is in principe professioneel en toegestaan zolang de middelen alleen voor dié werkzaamheden worden gebruikt waarvoor ze conform verpakking bedoeld zijn.
  • Desinfectiemiddelen worden ingedeeld in verschillende toepassingsgebieden. Niet ieder desinfectiemiddel is geschikt om ruimten of apparatuur te desinfecteren die met voeding in aanraking kunnen komen.

Wat komt Sensz vaak tegen tijdens de audits?

De auditoren van Sensz komen in de praktijk vaak tegen dat medewerkers het etiket niet lezen. Toch is het goed om altijd van tevoren het etiket van het schoonmaakproduct te lezen. Fabrikanten geven een gebruiksaanwijzing  en/of doseervoorschrift op het etiket. Als er risico op gevaren is, wordt er gevaar informatie gegeven. Er staat bijvoorbeeld op of het nodig is om handschoenen aan te doen. Je leest op het etiket dus niet alleen wat je met het product kunt schoonmaken en hoe dat te doseren, maar ook of je rekening moet houden met speciale voorzorgsmaatregelen.

Verpakking

  • De verpakkingen van de schoonmaakmiddelen dienen in een goede staat te verkeren. Het label moet duidelijk leesbaar en de verpakking dient volledig te zijn (bijv. de dop op de fles).
  • Het schoonmaakmiddel dient in de originele verpakking bewaard te worden.

Tips van Sensz

  • Het is aan te raden om te werken met een schoonmaaklijn waarbij de producten op elkaar zijn afgestemd. Vaak zijn deze middelen ook makkelijker in gebruik en laten ze minder schadelijke residuen achter.
  • Check de houdbaarheidsdatum van desinfectiemiddelen, na de houdbaarheidsdatum kan de werking minder worden.
Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP