Het belang van registreren: een focus op digitale en automatische meetsystemen.

Registreren is een belangrijk speerpunt voor in je supermarkt. Je moet de voedselveiligheid in de supermarkt waarborgen maar ook de consument wordt steeds kritischer. Zeker als het gaat om de veiligheid van eten & drinken. Een voedselveilige supermarkt draagt bij aan een positieve beleving van de klant.

Meten is weten

Het is van belang dat levensmiddelen bij de juiste temperatuur worden bewaard en verkocht. Hiervoor zal de temperatuur van koelmeubels en koelcellen dagelijks moeten worden gecontroleerd. Voor vriesmeubels en vriescellen dient dit maandelijks te worden gecontroleerd. Als supermarkt kun je ervoor kiezen om het handmatig te doen, of door gebruik te maken van een geautomatiseerd continu temperatuurmeetsysteem.

Waar moet je op letten bij een geautomatiseerd continu temperatuurmeetsysteem?

De werking van het systeem wordt gevalideerd door handmatige metingen met gekalibreerde thermometer.

Er is beschreven: wat de maximumtemperatuur van de koelingen is, en bij welke grens het systeem een afwijking signaleert; wat de afspraken zijn bij vaker voorkomende afwijkingen; de wijze waarop wordt ingegrepen bij te hoge producttemperaturen; hoe deze worden gecommuniceerd aan de verantwoordelijke medewerker in de supermarkt; wat de verantwoordelijke medewerker moet doen bij afwijkingen en hoe de acties en opvolging worden vastgelegd.

Wat zijn de risico’s van digitaal registreren?

Veel supermarkten werken met een digitaal registratiesysteem. Ontzettend praktisch en makkelijk voor de medewerkers op de werkvloer. Let goed op dat alle gekoelde objecten van de supermarkt in het systeem staan. Tijdens onze audits komt het nog weleens voor dat er een digitaal registratiesysteem bijvoorbeeld 10 jaar geleden is ingericht. Het kan natuurlijk zo zijn dat er meer koelingen of vriezers bijkomen in die jaren. Het is belangrijk om de nieuwe apparatuur toe te voegen aan je systeem om er zeker van te zijn dat alle koelingen en vriezers gemeten en geregistreerd worden.

Tip van Sensz

Zorg dat er periodiek (door bijvoorbeeld een notitie te maken op het schoonmaakplan bij de maandelijkse activiteiten) een daadwerkelijke telling wordt gedaan van de koelingen en vriezers.

Kennis is belangrijk!

Om de voedselveiligheid in je supermarkt te borgen moet je er voor zorgen dat je medewerkers kennis hebben. Dat is best een uitdaging in een supermarkt. Je hebt vaak te maken met nieuw personeel of tijdelijke invalkrachten. Regelmatige training en instructie van medewerkers is nodig. Zorg ervoor dat al je personeel begrijpt wat de gevaren van eten & drinken zijn en hoe deze te voorkomen en te beheersen.

Tip van Sensz

Een digitaal en automatisch temperatuurmeetsysteem is vaak complexer dan de ouderwetse papieren map. Is een concrete uitleg over het systeem opgenomen in het inwerkschema van nieuwe collega’s?

Hoe kan Sensz je daarbij helpen?

Sensz is dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid en HACCP. Wij maken voedselveiligheid leuker en kleurrijker. Dat doen we voor een breed scala aan organisaties, zoals foodbedrijven, zorginstellingen, gastvrijheidsorganisaties, retailers, hotels en horecabedrijven. Wij helpen ook jouw supermarkt om de voedselveiligheid optimaal in te richten!

Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP