Jongeren motiveren hygiënisch te werken

Hygiënisch werken in de supermarkt, hoe motiveer je jongeren?

Hygiëne is super belangrijk voor supermarkten. Enerzijds door de CBL-Hygiënecode om voedselveiligheid op de winkelvloer te waarborgen. Anderzijds wordt de consument steeds kritischer, vooral als het gaat om hygiëne en veiligheid. Een schone supermarkt zorgt voor een positieve klantbeleving.

Voor jou is het misschien vanzelfsprekend om hygiënisch te werken en regelmatig je handen te wassen of te desinfecteren. Ook weet je dat snelle actie nodig is als je schimmel in een koelvitrine ziet. Je herkent schimmel en kent de risico’s.

Maar hoe krijg je jongeren, die nog niet zo bewust zijn van voedselveiligheid, zover dat ze dit ook gaan doen? Zonder dat jij het gevoel hebt dat je de politieagent moet spelen binnen je team of zelf elke dag alle koelingen moet controleren? Wij geven je graag tips!

Verschillende manieren om de jongeren te motiveren om hygiënisch te werken

  • Voorlichting: Vaak zijn zelfs de senior medewerkers zich niet bewust van de echte voedselveiligheidsrisico’s, laat staan de jongeren. Geef duidelijke en begrijpelijke informatie over het belang van hygiëne in de supermarkt en de mogelijke gevolgen van het niet naleven van hygiëneregels. Maak dit bijvoorbeeld een actief onderdeel van het inwerkprogramma én toets de kennis tijdens of na het inwerken.
  • Training: Zorg voor korte training en instructies (één A4) over hygiëneregels en -procedures in de supermarkt. Laat de jongeren oefenen met het correct en hygiënisch uitvoeren van taken. Houd het vooral leuk en laat het niet overkomen als een vervelende taak! Dan zul je zien dat ook voedselveiligheid bij de jeugd gaat leven.
  • Voorbeeldgedrag: Als leidinggevende is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven op het gebied van hygiëne. Laat zien hoe belangrijk het is en hoe je dit in de praktijk toepast.
  • Beloning: Moedig hygiënisch gedrag aan door positief gedrag te belonen, bijvoorbeeld door complimenten te geven of kleine beloningen uit te delen. Zo zul je zien dat de jongeren net iets harder hun best gaan doen.

Stem je stijl af op je medewerker

Als effectieve leidinggevende pas jij jouw stijl aan op de bereidheid en bekwaamheid van een medewerker om een specifieke taak uit te voeren. Alleen op deze manier zul je de jongere generatie goed kunnen bereiken. Bij bereidheid draait het om zelfvertrouwen, toewijding en motivatie. Bekwaamheid gaat over kennis, ervaring en vaardigheden.

Een paar concrete voorbeelden:

  • Is de jonge medewerker pas in dienst en moet hij nog veel leren? Dan zul je specifieke instructies moeten geven en streng toezicht houden op de geleverde prestaties.
  • Is de medewerker wel gemotiveerd maar nog twijfelachtig over zijn kunnen? Dan moet je hem overtuigen dat hij het kan.
  • Is de medewerker eigenlijk best enthousiast over voedselveiligheid? Benoem diegene tot specialist of aanjager binnen het team!

Door op een positieve en duidelijke manier aandacht te besteden aan hygiëne en de jongeren te motiveren om hiermee aan de slag te gaan, kun je ervoor zorgen dat zij hygiënisch werken in de supermarkt én dit ook nog eens leuk vinden!

Interactieve en boeiende HACCP-trainingen!

Meer kennis voor de jongeren? Veel cursisten vertellen ons achteraf hoe verrast ze zijn dat hygiënisch werken ook leuk kan zijn. Kies bijvoorbeeld voor onze basistraining voedselveiligheid, die we graag op jouw locatie verzorgen. Ook voor de jongeren creëren we enthousiasme tijdens de interactieve en energieke training!

Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP