Ontdek waarom registraties in een tankstation cruciaal zijn

Waarom al die registraties in een tankstation?

Het bewaken van de wettelijke, kritische temperatuurgrenzen is een must voor voedselveilige producten. Schadelijke bacteriën kunnen namelijk aanwezig zijn in grondstoffen en onverhitte etenswaren en temperatuurbeheersing is hierbij essentieel.

Je kunt de groei van deze bacteriën onder controle houden door producten te koelen, verhitten of op te warmen. Of je nu producten ontvangt, opslaat, bereidt, presenteert of serveert: dit moet altijd bij de juiste temperatuur gebeuren. In het voedselveilige tankstation staat het beheren van alle kritische temperatuurgrenzen op nummer 1. Elke fase heeft zijn eigen kritische temperatuurgrenzen. Afwijkingen hiervan brengen directe risico’s met zich mee en zijn voor de NVWA vaak reden genoeg voor een boete (of erger!). En dat wil je natuurlijk niet.

Registreren is belangrijk!

Het nut en de noodzaak van al die registraties komen rechtstreeks uit de wet- en regelgeving. Eigenlijk is het simpel: zonder meten en registreren kun je niet bewijzen dat je altijd voedselveilig werkt. Het is niet alleen een handige stok achter de deur voor jou en je team, maar ook essentieel bij klachten of claims. Met duidelijke papieren of digitale registraties kun je aantonen dat de kritische processen onder controle zijn!

Hoe meet je de temperaturen?

  • Maak gebruik van een gekalibreerde thermometer.
  • Bij het meten van de temperatuur van een product moet de temperatuur in de kern van dit product gemeten worden, dus in het midden van het product.
  • Desinfecteer iedere keer de voeler van de thermometer vóór en na de meting. Berg je thermometer veilig op, liefst in de daarvoor bestemde hoes, zodat de voeler niet kan beschadigen.
  • Zorg dat de voeler niet tegen een metalen bak aankomt.
  • Verwijder de voeler pas als de temperatuur niet meer verandert.

Belangrijk om te onthouden en te vermelden welke verbeteractie je hebt genomen als de producttemperatuur niet voldoet. Zorg ervoor dat deze actie aantoonbaar is, bijvoorbeeld met een werkbon, factuur of registratieformulier. Nadat je de verbeteractie hebt uitgevoerd, registreer je de resultaten.

Praktische checklist van Sensz

Gebruik deze handige checklist om te zien of je het goed hebt gedaan en of je compleet bent!

  • Zorg voor een gekalibreerde thermometer.
  • Noteer bij afwijking een corrigerende maatregel.
  • Is een apparaat buiten gebruik? Geef dit duidelijk aan op je registratieformulier.
  • Ben je een week dicht vanwege bijvoorbeeld een vakantie? Geef dit duidelijk aan op je registratieformulier.
  • Bewaar de ingevulde registratielijsten minimaal een jaar.
Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP