Kennis van voedselveiligheid in een tankstation

Tankstations zijn tegenwoordig meer dan alleen een shop. De tijd dat je alleen kon tanken en wat ruitenvloeistof kon kopen, ligt ver achter ons. Ondertussen is er een uitgebreid assortiment beschikbaar zoals verse koffie, lekkere vers belegde broodjes en zelfs complete maaltijden.

Met de komst van food corners en restaurants gaan er andere regels gelden op het gebied van hygiëne: voedselveiligheid speelt een belangrijke rol.

Voedselveilig werken

Om de HACCP regels op de juiste manier toe te passen in het tankstation heeft De Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie (VEMOBIN) een Hygiënecode opgesteld: de Hygiënecode voor verkooppunten motorbrandstof. Hierin staat de wetgeving waar je als tankstation aan moet voldoen. Denk hierbij aan het schoonmaakonderhoud en de persoonlijke hygiëne van de medewerkers. Maar er is ook wetgeving die heel specifiek is voor tankstations. Is bijvoorbeeld de borging van je ongekoelde presentaties in orde? Wordt er hygiënisch gewerkt bij het bereiden van broodjes en gerechten en bij het wisselen tussen de verschillende werkzaamheden? Wordt er op een correcte wijze informatie verstrekt omtrent voedselallergenen?

Hoe lang mag je beleg bewaren?

Het is best lastig om te weten hoe lang je beleg mag bewaren. Onverpakte werkvoorraad waar dus daadwerkelijk steeds van gepakt wordt mag je bewaren tot het einde van de dag. Verpakte werkvoorraad is klaargezet en is verpakt maar wordt geen gebruik van gemaakt, dan mag je het bij <7°C 48 uur bewaren en bij <4°C 72 uur bewaren.

Hoe moet je dat nu toepassen in de praktijk?

  • Voorbeeld 1: het tankstation heeft een saladiere waar het beleg in ‘gepresenteerd’ wordt, uit het zicht van de klant. Het tankstation mag het beleg bewaren tot “einde van de dag”.
  •  

  • Voorbeeld 2: het tankstation heeft onder het werkblad koellades met werkvoorraad. Bij dit tankstation wordt het beleg niet gepresenteerd. Als het beleg in de oorspronkelijke verpakking wordt bewaard en deze niet eerder is geopend, dan kan deze langer worden bewaard. Is de verpakking geopend, dan is dit een werkvoorraad en kan deze bewaard worden tot het einde van de dag.

Training HACCP tankstation

Zoals eerder omschreven is het aanbod binnen een tankstation steeds uitgebreider. Kennis van voedselveiligheid is erg belangrijk voor de medewerkers. HACCP op een leuke, enthousiaste manier uitgelegd?

Dat kan! Dat bewijzen we bij Sensz graag en dat waarderen onze cursisten ook. Wij bieden HACCP-trainingen die nét even anders zijn. Inhoudelijk en leerzaam natuurlijk, maar ook kleurrijk, begrijpelijk en interactief. Sensz biedt een breed palet aan mogelijkheden voor trainingen. Altijd pragmatisch en leuk ingestoken, zodat cursisten na afloop met een goed gevoel de zaal verlaten. De cursisten kunnen na de training actief met de tips en adviezen aan de slag in jullie tankstation!

Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP