1 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
12 oktober 2023
Kruisbesmetting tijdens een buffet kan optreden wanneer voedsel dat besmet is met bacteriën of andere ziekteverwekkers in contact komt met ander voedsel. Dit kan gebeuren wanneer bijvoorbeeld dezelfde lepel wordt gebruikt om verschillende gerechten op te scheppen, of wanneer groenten die in contact zijn gekomen met rauw vlees op het buffet worden geplaatst.
Lepels en tangen: gebruik aparte lepels of tangen voor elk gerecht. Dit voorkomt dat bacteriën van het ene gerecht naar het andere worden overgedragen.
Afstand: zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen verschillende gerechten. Dit voorkomt dat voedsel dat besmet is met bacteriën in contact komt met ander voedsel.
Controle: zorg ervoor dat het buffet regelmatig wordt gecontroleerd en bijgevuld. Voedsel dat langer dan twee uur op kamertemperatuur staat, kan een broedplaats worden voor bacteriën.
Persoonlijke hygiëne: moedig gasten aan om hun handen te wassen voordat ze het buffet gebruiken. Dit kan helpen om de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.
Het voorkomen van kruisbesmetting en allergenen in een buffet is van groot belang om de gezondheid en veiligheid van gasten te waarborgen. Hier zijn een paar maatregelen die kunnen worden genomen om dit te voorkomen:
Medewerkers bij het buffet moeten ook kennis hebben van voedselveiligheid en allergenen. Ze moeten zich bewust zijn van de risico’s van kruisbesmetting en hoe ze dit kunnen voorkomen. Zorg ervoor dat alle medewerkers begrijpen wat de gevaren van eten & drinken zijn en hoe deze te voorkomen en te beheersen.
Vrijblijvend contact opnemen1 juli 2024
1 juli 2024
1 juli 2024