Veilig BBQ’en: op welke temperatuur bak je jouw vlees en vis?

Barbecueën is ontzettend gezellig en lekker, maar er zitten ook een aantal risico’s aan verbonden omtrent (voedsel)veiligheid. Denk maar eens aan het oplopen van een voedselinfectie door een verkeerde bereidingstemperatuur. Om dat te voorkomen geven wij als adviesbureau voedselveiligheid tips voor een veilige BBQ-avond.

Algemene veiligheid bij een BBQ

Een van de grootste risico’s bij het barbecueën is de kans op verbranding. De volgende tips helpen je om brandwonden te voorkomen.

 1. Zet de barbecue op een windvrije locatie, of houdt in ieder geval rekening met de windrichting. Op deze manier voorkom je dat mensen last hebben van rook of overwaaiende vonken.
 2. Plaats de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond, zodat deze niet makkelijk kan omvallen.
 3. Gebruik je een houtskoolbarbecue? Steek deze dan minimaal 30 minuten van tevoren aan, zodat de juiste temperatuur kan worden bereikt.
 4. Spuit nooit aanmaakvloeistof (of iets dergelijks) op gloeiende kolen.
 5. Begin pas met bakken wanneer de vlammen helemaal verdwenen zijn en de kolen of briketten gloeien.

Voedselveiligheid bij BBQ’en

Het tweede risico bij het barbecueën heeft betrekking tot voedselveiligheid. Vis en vlees moet een bepaalde temperatuurbereiken om de aanwezige bacteriën – zoals salmonella of E-coli – onschadelijk te maken. Gebeurt dit niet, dan kan je een voedselvergifting of -infectie oplopen.

Alles draait om de juiste kerntemperatuur

Tijdens het barbecueën is er eigenlijk maar één manier om te weten wanneer je vlees of vis gaar is; door de kerntemperatuur te meten. Kerntemperatuur is simpelweg de temperatuur van diepliggend weefsel, in dit geval de binnenkant een stuk vlees of vis.

Je kunt de kerntemperatuur meten door gebruik te maken van een steekthermometer. Hiermee meet je nauwkeurig de temperatuur, waardoor je veilig kunt barbecueën. Een tweede optie om te zorgen voor de juiste temperatuur is door gebruik te maken van een barbecue met een ingebouwde thermometer in de deksel. Let op dat deze thermometer de algemene temperatuur van de barbecue weergeeft, en niet het stukje vlees of vis. Voor een ideale temperatuurmeting, gebruik je de steekthermometer. Nog geen steekthermometer in jouw bezit? Check onze webshop!

Wat is dan de juiste BBQ temperatuur?

Elk stukje vlees of vis heeft zijn eigen ideale kerntemperatuur. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende stukken vlees en vis voor op de BBQ, inclusief de ideale kerntemperatuur.

BBQ temperatuur voor kip

Kip is gaar wanneer de kern een temperatuur van 70-72 graden heeft bereikt.

BBQ temperatuur voor rundvlees

De ideale temperatuur voor rundvlees, hangt af van jouw voorkeur qua roodheid van het vlees. Zie hieronder een overzichtje van de verschillende bereidingen en de daarbij horende kerntemperaturen:

 • Rare: 50-52 graden
 • Medium-rare: 55-58 graden
 • Medium: 60-63 graden
 • Medium-well: 65-67 graden
 • Well done: 70+

Let op: dit geldt voor stukken vlees die niet gemalen zijn, zoals biefstuk. Zo zijn hamburgers bijvoorbeeld veel gevoeliger voor bacteriegroei, en is het noodzakelijk deze ook in de kern te verhitten.

BBQ temperatuur voor varkenshaas

Ook varkenshaas kun je op verschillende manieren bereiden. Ook hier geldt de regel dat deze temperaturen enkel verantwoord zijn bij een stuk vlees dat uit één geheel bestaat

 • Medium: 60-63 graden
 • Well done: 70+ graden
 • Pulled pork: 85-94 graden

BBQ temperatuur voor zalm en andere vis

Bak je zalm op de BBQ, dan ligt de temperatuur die de kern moet bereiken iets lager dan bij andere vis. Zie hieronder de aanbevolen temperaturen.

 • Vis algemeen: 55 graden
 • Zalm: 52 graden

Let op! Als één van bovenstaande producten in een andere situatie wordt gebruikt dan bij jou thuis, zoals bijvoorbeeld de horeca of andere professionele sferen, gelden de regels uit het door jouw gehanteerde HACCP-plan of Hygiënecode.

Meer leren over voedselveiligheid?
Bereid jij niet alleen eten voor vrienden en familie, maar ook op professioneel niveau aan klanten (in een winkel), gasten (in een restaurant) of patiënten (in de zorg)? Dan moet jij goed op de hoogte zijn van alle regels rondom voedselveiligheid en HACCP controle. Volg daarvoor onze heldere & kleurrijke haccp e-learning courses!

Sensz referenties

TO TOP