31 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
22 juli 2022
Barbecueën is ontzettend gezellig en lekker, maar er zitten ook een aantal risico’s aan verbonden omtrent (voedsel)veiligheid. Denk maar eens aan het oplopen van een voedselinfectie door een verkeerde bereidingstemperatuur. Om dat te voorkomen geven wij als adviesbureau voedselveiligheid tips voor een veilige BBQ-avond.
Algemene veiligheid bij een BBQ
Een van de grootste risico’s bij het barbecueën is de kans op verbranding. De volgende tips helpen je om brandwonden te voorkomen.
Het tweede risico bij het barbecueën heeft betrekking tot voedselveiligheid. Vis en vlees moet een bepaalde temperatuurbereiken om de aanwezige bacteriën – zoals salmonella of E-coli – onschadelijk te maken. Gebeurt dit niet, dan kan je een voedselvergifting of -infectie oplopen.
Alles draait om de juiste kerntemperatuur
Tijdens het barbecueën is er eigenlijk maar één manier om te weten wanneer je vlees of vis gaar is; door de kerntemperatuur te meten. Kerntemperatuur is simpelweg de temperatuur van diepliggend weefsel, in dit geval de binnenkant een stuk vlees of vis.
Je kunt de kerntemperatuur meten door gebruik te maken van een steekthermometer. Hiermee meet je nauwkeurig de temperatuur, waardoor je veilig kunt barbecueën. Een tweede optie om te zorgen voor de juiste temperatuur is door gebruik te maken van een barbecue met een ingebouwde thermometer in de deksel. Let op dat deze thermometer de algemene temperatuur van de barbecue weergeeft, en niet het stukje vlees of vis. Voor een ideale temperatuurmeting, gebruik je de steekthermometer. Nog geen steekthermometer in jouw bezit? Check onze webshop!
Elk stukje vlees of vis heeft zijn eigen ideale kerntemperatuur. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende stukken vlees en vis voor op de BBQ, inclusief de ideale kerntemperatuur.
Kip is gaar wanneer de kern een temperatuur van 70-72 graden heeft bereikt.
De ideale temperatuur voor rundvlees, hangt af van jouw voorkeur qua roodheid van het vlees. Zie hieronder een overzichtje van de verschillende bereidingen en de daarbij horende kerntemperaturen:
Let op: dit geldt voor stukken vlees die niet gemalen zijn, zoals biefstuk. Zo zijn hamburgers bijvoorbeeld veel gevoeliger voor bacteriegroei, en is het noodzakelijk deze ook in de kern te verhitten.
Ook varkenshaas kun je op verschillende manieren bereiden. Ook hier geldt de regel dat deze temperaturen enkel verantwoord zijn bij een stuk vlees dat uit één geheel bestaat
Bak je zalm op de BBQ, dan ligt de temperatuur die de kern moet bereiken iets lager dan bij andere vis. Zie hieronder de aanbevolen temperaturen.
Let op! Als één van bovenstaande producten in een andere situatie wordt gebruikt dan bij jou thuis, zoals bijvoorbeeld de horeca of andere professionele sferen, gelden de regels uit het door jouw gehanteerde HACCP-plan of Hygiënecode.
Meer leren over voedselveiligheid?
Bereid jij niet alleen eten voor vrienden en familie, maar ook op professioneel niveau aan klanten (in een winkel), gasten (in een restaurant) of patiënten (in de zorg)? Dan moet jij goed op de hoogte zijn van alle regels rondom voedselveiligheid en HACCP controle. Volg daarvoor onze heldere & kleurrijke haccp e-learning courses!
31 juli 2024
3 juli 2024
3 juli 2024