Interview: Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid binnen een tankstation?

De werkzaamheden in een tankstation worden steeds uitgebreider. Medewerkers in een tankstation voeren verschillende werkzaamheden uit. Daarnaast moeten ze ook nog eens voldoen aan de wetgeving als het gaat om voedselveiligheid. Dat is een uitdaging, herkenbaar? Misschien wist je niet dat het verplicht is om aan wet- en regelgeving te voldoen omtrent voedselveiligheid of heb je juist geen idee waar je moet beginnen. Wat komt er nu allemaal bij kijken als je een voedselveilig tankstation wilt? Wij mochten Carinan Schuurman van Avia Weghorst interviewen om inzicht te krijgen in de uitdagingen waar je binnen een tankstation tegenaan kunt lopen en wat je juist kunt bereiken in een korte tijd.

‟Bied ondersteuning en ga in gesprek met de mensen die in een tankstation werken’’. Dat is, hoe simpel ook, een belangrijke tip waarmee Carinan van wal steekt. ‟Bewustwording creëren en het uitleggen waarom is de eerste stap die je moet nemen’’.

Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van voedselveiligheid binnen een tankstation?

‟Persoonlijke hygiëne is de grootste uitdaging’’, zegt Carinan. Het dragen van sieraden, de haren los en mooie lange nepnagels. Probeer dat maar eens te veranderen terwijl mensen dat al jaren zo doen. ‟Het belang van persoonlijke hygiëne uitleggen, luisteren naar de mensen op de werkvloer’’, dat is onze benadering om uiteindelijk te kunnen voldoen aan de wetgeving op het gebied van voedselveiligheid.

Het aanbod binnen een tankstation is erg divers. Er komen steeds meer leuke concepten. Carinan geeft aan dat het stukje voedselveiligheid daarin nog wel onbekend is. “Je komt steeds meer in de schijnwerpers te staan en klanten weten je te vinden door je aanbod. Voedselveilig werken is essentieel en heel belangrijk zodat je de processen binnen je tankstation kunt borgen. De uitdaging is om al je medewerkers op de hoogte te brengen van de wet- en regelgeving en ze bewust te maken waarom ze bepaalde dingen moeten doen zoals bijvoorbeeld het controleren en registreren van de temperatuur van de koelkast. Binnen AVIA Weghorst hebben we HACCP-teams gecreëerd. Hierin zitten o.a. medewerkers van een tankstation en een bedrijfsleider.  Waar lopen we tegenaan, kunnen we iets veranderen? Allemaal punten die besproken worden met het HACCP-team”, zegt Carinan. Dit team zorgt er ook voor dat de andere medewerkers geïnformeerd worden over de ontwikkelingen en actualiteiten. ‟Het onderwerp voedselveiligheid blijft op deze manier leven binnen een team’’.

Binnen een tankstation heb je te maken met veel verschillende processen. Je verkoopt brandstof aan klanten, je maakt een lekker broodje tussendoor en vaak ben je daarnaast ook nog verantwoordelijk voor diverse schoonmaakwerkzaamheden. Carinan geeft aan dat het nodig is om te kijken naar je processen. Welke processen kunnen er weggelaten worden of wat moet je juist anders doen? Je kunt bijvoorbeeld denken aan het uitbesteden van de schoonmaakwerkzaamheden.

Praktische tips van Carinan

  • Denk echt out of the box. Denk na over hoe je de wetgeving zo makkelijk mogelijk kunt toepassen in de praktijk. Durf soms een proces om te gooien.
  • Biedt ondersteuning aan de medewerkers. Neem de medewerkers mee in het belang van voedselveilig werken.
  • Denk niet in beperkingen. Voedselveilig werken in een tankstation is haalbaar. Kijk naar de processen die je kunt uitbesteden.
  • Begin echt met de basis. De medewerkers worden opgeleid, worden daarnaast door een extern adviesbureau meegenomen in de wetgeving omtrent voedselveiligheid en intern is er continu begeleiding om alles zo makkelijk mogelijk te maken voor de medewerkers.
Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP