Voorkom muizen in de supermarkt: tips & trucs

De muis is lekker thuis in de supermarkt

Ken je het liedje van de muis in de supermarkt? Leuk liedje, maar die muis in de supermarkt, dat wil je natuurlijk niet. Wat kun je doen en wat zijn handige tips om een muizenplaag te voorkomen?

Hoe werkt het eigenlijk in een muizenfamilie?

Muizen leven in groepen/ families. Elke groep bestaat uit sterke grote muizen en kleine zwakkere muizen. De kleine zwakkere muizen zijn de verkenners. De verkenners worden er door de familie op uitgestuurd om te kijken of er in de supermarkt voldoende eten valt te halen voor de hele familie. Ook kijkt de verkenner altijd of er muizenuitwerpselen liggen van andere families (want dan is er waarschijnlijk genoeg te eten). De verkenner verzamelt zijn informatie en gaat terug naar zijn familie. Daar zendt hij een signaal af dat er niet voldoende is voor iedereen of dat er wel genoeg is voor de familie om te overleven. Is er genoeg eten voor de hele familie dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een muizeplaag in je supermarkt.

Kan ik muizen weren?

Zorg dat muizen niet (meer) binnenkomen in je supermarkt en zorg dat je supermarkt opgeruimd en schoon is.

Zo komen muizen binnen in de supermarkt

Muizen kunnen op verschillende manieren binnenkomen in een supermarkt. Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop ze dit doen:

 • Kleine openingen en gaten: Muizen kunnen door zeer kleine openingen kruipen, zo klein als de diameter van een balpen. Het opvullen van gaten met materialen die muizen niet kunnen knagen, zoals kit, staalwol of ijzergaas, kan voorkomen dat ze binnenkomen.
 • Niet goed afgesloten ramen en deuren: Het is belangrijk om ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden, vooral in ruimtes waar voedsel wordt opgeslagen, bewerkt, bereid of verkocht.
 • Slechte bouw- en onderhoudspraktijken: Gladde, goed schoon te maken wanden en vloeren kunnen helpen voorkomen dat muizen binnenkomen en zich verstoppen.
 • Onhygiënische omstandigheden: Het niet goed opbergen van levensmiddelen in plastic boxen, glazen potten of blikken en het laten liggen van etensresten kunnen muizen aantrekken.
 • Nestmateriaal: Het laten rondslingeren van materialen zoals papier en karton kan muizen aantrekken die op zoek zijn naar nestmateriaal.
 • Niet grondig schoonmaken: Het niet verplaatsen van apparatuur, meubels en voorwerpen tijdens het schoonmaken kan ervoor zorgen dat muizen ongestoord blijven in gebieden die niet grondig zijn gereinigd.
 • Open en toegankelijke afvalbakken: Het niet goed afsluiten van afvalbakken kan muizen aantrekken die op zoek zijn naar voedsel.

Hoe komen muizen niet (meer) binnen?

 • Vul gaten op met materiaal waar muizen niet doorheen kunnen knagen. Bijvoorbeeld kit, staalwol of ijzergaas. Muizen hebben slechts een gaatje met de diameter van een balpen nodig om binnen te komen.
 • Ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden in ruimten waar levensmiddelen opgeslagen, bewerkt, bereid of verkocht worden.
 • Gladde, goed schoon te maken wanden en vloeren.

Hygiënisch werken

 • Stop levensmiddelen in plastic boxen, glazen potten of blikken. Voorkom dat etensresten blijven liggen.
 • Verwijder spullen die je niet meer gebruikt en die muizen als nestmateriaal kunnen gebruiken, zoals papier en karton.
 • Haal bij het schoonmaken apparatuur, meubels en voorwerpen van hun plek. Dan kun je ook erachter en eronder schoonmaken.
 • Sluit afvalbakken goed af.

Praktische tips van Sensz

Verwijder alle etensresten tijdig: Zorg dat de verkenner niet (genoeg) vindt om met de hele familie te kunnen leven.

Aangetroffen sporen van ongedierte direct verwijderen: Zorg dat de verkenner niets vindt van andere families / verkenners.

Professionele bestrijding: Ga niet zelf aan de slag maar alleen via een erkende ongedierte bestrijder.

Structurele controle: Zorg voor structurele controle, ook als er geen klachten zijn.

Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP