1 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
1 juli 2024
Het bewaken van de wettelijke, kritische temperatuurgrenzen is een must voor voedselveilige producten. Schadelijke bacteriën kunnen namelijk aanwezig zijn in grondstoffen en onverhitte etenswaren en temperatuurbeheersing is hierbij essentieel.
Je kunt de groei van deze bacteriën onder controle houden door producten te koelen, verhitten of op te warmen. Of je nu producten ontvangt, opslaat, bereidt, presenteert of serveert: dit moet altijd bij de juiste temperatuur gebeuren. In het voedselveilige tankstation staat het beheren van alle kritische temperatuurgrenzen op nummer 1. Elke fase heeft zijn eigen kritische temperatuurgrenzen. Afwijkingen hiervan brengen directe risico’s met zich mee en zijn voor de NVWA vaak reden genoeg voor een boete (of erger!). En dat wil je natuurlijk niet.
Het nut en de noodzaak van al die registraties komen rechtstreeks uit de wet- en regelgeving. Eigenlijk is het simpel: zonder meten en registreren kun je niet bewijzen dat je altijd voedselveilig werkt. Het is niet alleen een handige stok achter de deur voor jou en je team, maar ook essentieel bij klachten of claims. Met duidelijke papieren of digitale registraties kun je aantonen dat de kritische processen onder controle zijn!
Belangrijk om te onthouden en te vermelden welke verbeteractie je hebt genomen als de producttemperatuur niet voldoet. Zorg ervoor dat deze actie aantoonbaar is, bijvoorbeeld met een werkbon, factuur of registratieformulier. Nadat je de verbeteractie hebt uitgevoerd, registreer je de resultaten.
Gebruik deze handige checklist om te zien of je het goed hebt gedaan en of je compleet bent!
1 juli 2024
1 juli 2024
1 juli 2024