Wat een uitdaging, die nieuwe Hygiënecode! In deze nieuwsbrief het stickeren uitgelicht

Het stickeren van producten is niet meer verplicht. Maar je moet er wel voor zorgen dat bewoners alleen producten eten en drinken die nog goed zijn. Hoe kun je dit nu het beste toepassen in de praktijk?

Let op THT en TGT

TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’.  Deze datum geeft aan tot op welke dag het product veilig gebruikt of ingevroren kan worden. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten met een korte houdbaarheidsdatum, zoals vlees, vis en voorgesneden groente. THT staat voor ‘Ten minste Houdbaar Tot’. Deze datum geeft aan tot aan welke datum de fabrikant een goede kwaliteit van het product garandeert.

Wat is het verschil?

Oude Hygiënecode: “Als de THT of TGT is verlopen het product vernietigen.”

Nieuwe Hygiënecode: “Heeft het product een THT-datum, zoals gekoelde maar minder bederfelijke producten als melk, yoghurt of harde kaas? Of een houdbaar product dat ongekoeld bewaard kan worden, zoals brood, aardappelen of fruit? Of een zeer lang houdbaar product zoals gedroogde pasta, koekjes of suiker? Deze producten kunnen nog gebruikt worden na de THT-datum.

Beoordelen van een product door kijken, ruiken en proeven

Het beoordelen op basis van kijken, ruiken en proeven mag alleen voor gekoelde  maar minder bederfelijke producten, houdbare producten die ongekoeld bewaard kunnen worden en zeer lang houdbare producten. Deze producten kunnen nog gebruikt worden na de THT-datum.

Ga ik mijn producten wel of niet stickeren?

Het is niet meer verplicht om je producten te stickeren.  Het is wel verplicht ervoor te zorgen dat alleen producten worden gegeten en gedronken die nog goed zijn. Het advies van Sensz blijft nog steeds het stickeren van de producten zodat je weet wanneer het product op moet zijn. Zeker als je in zorginstelling werkt met meer collega’s op dezelfde afdeling. Het is lastig te achterhalen wanneer je collega een product heeft opengemaakt. Het stickeren van de producten zorgt ervoor dat je weet wanneer het product is opengemaakt.

Praktische tips van Sensz

  • Heeft het product een TGT-datum? Het is na deze datum niet meer veilig om het product te eten of te drinken. Gooi het product na deze datum weg.
  • Schimmel op je blok harde kaas? Gooi de kaas niet meteen weg. Je kunt de schimmel ruim wegsnijden => minstens 1 centimeter.
  • Na het verlopen van de THT- datum ben je als zorginstelling verantwoordelijk voor de veiligheid van het product. De fabrikant of de leverancier is niet meer verantwoordelijk.
  • Ruikt of proeft een product niet goed, of twijfel je of het product er nog goed uitziet? Gooi dit product weg.
Vrijblijvend contact opnemen

Sensz referenties

TO TOP