12 oktober 2023
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
12 oktober 2023
Het stickeren van producten is niet meer verplicht. Maar je moet er wel voor zorgen dat bewoners alleen producten eten en drinken die nog goed zijn. Hoe kun je dit nu het beste toepassen in de praktijk?
TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’. Deze datum geeft aan tot op welke dag het product veilig gebruikt of ingevroren kan worden. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten met een korte houdbaarheidsdatum, zoals vlees, vis en voorgesneden groente. THT staat voor ‘Ten minste Houdbaar Tot’. Deze datum geeft aan tot aan welke datum de fabrikant een goede kwaliteit van het product garandeert.
Oude Hygiënecode: “Als de THT of TGT is verlopen het product vernietigen.”
Nieuwe Hygiënecode: “Heeft het product een THT-datum, zoals gekoelde maar minder bederfelijke producten als melk, yoghurt of harde kaas? Of een houdbaar product dat ongekoeld bewaard kan worden, zoals brood, aardappelen of fruit? Of een zeer lang houdbaar product zoals gedroogde pasta, koekjes of suiker? Deze producten kunnen nog gebruikt worden na de THT-datum.
Het beoordelen op basis van kijken, ruiken en proeven mag alleen voor gekoelde maar minder bederfelijke producten, houdbare producten die ongekoeld bewaard kunnen worden en zeer lang houdbare producten. Deze producten kunnen nog gebruikt worden na de THT-datum.
Het is niet meer verplicht om je producten te stickeren. Het is wel verplicht ervoor te zorgen dat alleen producten worden gegeten en gedronken die nog goed zijn. Het advies van Sensz blijft nog steeds het stickeren van de producten zodat je weet wanneer het product op moet zijn. Zeker als je in zorginstelling werkt met meer collega’s op dezelfde afdeling. Het is lastig te achterhalen wanneer je collega een product heeft opengemaakt. Het stickeren van de producten zorgt ervoor dat je weet wanneer het product is opengemaakt.
12 oktober 2023
12 oktober 2023