1 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
12 oktober 2023
De auditoren van Sensz krijgen vaak tijdens een controle en een training de vraag of het verplicht is om handschoenen te dragen als je met voeding werkt.
Het korte antwoord op de vraag is: nee, het dragen van handschoenen is niet verplicht. Zowel met als zonder het dragen van handschoenen kun je voedselveilig werken. Soms gebruiken de medewerkers handschoenen om zo voor gasten te benadrukken dat er voedselveilig wordt gewerkt. Het gebruik van handschoenen heeft in principe geen toegevoegde waarde voor de voedselveiligheid. Bij ondeskundig gebruik geven handschoenen een vals gevoel van veiligheid en kunnen ze juist een groot besmettingsgevaar vormen. Structureel gebruik van handschoenen draagt niet bij aan de voedselveiligheid. Medewerkers merken minder snel dat hun handen vuil zijn, waardoor ze mogelijk vergeten hun handen te wassen of handschoenen te verwisselen.
De verwerking van levensmiddelen die sterk ruiken of afgeven: Als je werkt met bieten, vis, uien of andere producten die afgeven of sterk ruiken, maar ook bij levensmiddelen die scherp of agressief zijn, is het aan te raden om bij de werkzaamheden handschoenen te dragen. Zo voorkom je dat de huid vol met vlekken komt te zitten en je handen sterk en langdurig ruiken.
Een wondje aan je hand: Als je een wond aan je hand hebt en daarover een pleister doet, kan het handig zijn om handschoenen te dragen. Dit voorkomt kruisbesmetting en er kan wanneer nodig van handschoen gewisseld worden in plaats van steeds de pleister te verschonen.
Na wisseling van de werkzaamheden moet je de handschoenen wassen of vervangen voor nieuwe handschoenen. Handschoenen mogen niet worden ontsmet. Ontsmettingsmiddelen kunnen de beschermende laag van de handschoenen aantasten. Zodra de handschoenen niet meer intact zijn moeten deze ook vervangen worden. Ook bij het gebruik van handschoenen is een goede handhygiëne belangrijk. Sommige handschoenen sluiten onvoldoende aan op de handen en de polsen waardoor er toch vuil op de handen kan komen. Handschoenen zijn niet steeds volledig ondoordringbaar voor micro-organismen. Ze scheppen een warm en vochtig milieu zodat een toename van de huidflora ontstaat, en ze gaan ook regelmatig stuk. Bij het verwijderen van de handschoenen is er kans op bevuiling en besmetting van de handen. Na het verwijderen van handschoenen moeten de handen steeds gewassen en eventueel ontsmet worden met handalcohol.
Handschoenen kunnen gemaakt zijn van latex, vinyl of nitril. Ook zijn er verschillende kleuren te koop. De kleur is niet van invloed op de werking van de handschoenen. Het is raadzaam om bij voedselbereiding voor blauwe handschoenen te kiezen omdat de kleur blauw opvalt in voedsel en verontreiniging met een (stukje) handschoen daardoor makkelijker te zien is.
Of heb je een andere vraag over voedselveiligheid? Sensz staat met een helder & kleurrijk fundament klaar om jou en je team te ondersteunen op het gebied van voedselveiligheid.
Vrijblijvend contact opnemen1 juli 2024
1 juli 2024
1 juli 2024