1 juli 2024
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
Dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid
28 februari 2024
Herkenbaar? Je werkdag is begonnen, even rustig opstarten en dan begint de voorbereiding van je lunch. Je wilt producten uit je koelcel pakken en opeens zie je allemaal zwarte plekjes op je stelling in de koelcel. Wat is dat? Dat is waarschijnlijk zwarte schimmel!
Kleur: Zwarte schimmel lijkt zwart, maar is eigenlijk groenachtig zwart met een helder uiterlijk.
Textuur: Zwarte schimmel kan een pluizige, donsachtige textuur hebben, vergelijkbaar met gewone schimmel. Het kan ook enigszins olieachtig of slijmerig zijn.
Zwarte schimmel tref je vaak aan op vochtige plekken met weinig tot geen licht. Je kunt denken aan de binnenkant van je koelkast of in deurrubbers. Maar let op, onze auditoren zien zwarte schimmel ook vaak op kitranden in de vaatwaskeuken. De vaatwaskeuken is een vochtige plek, je werkt er veel met water en er blijft altijd wel een beetje water tussen kitranden liggen. Een heerlijke voedingsbodem voor zwarte schimmel! Leer zwarte schimmel dus te herkennen en check deze plekken extra goed op schimmelvorming.
We zien regelmatig schimmelvorming buiten de koelkast. Buiten de koelkast kan de schimmel gevaarlijk zijn omdat de stof mycotoxinen vrijkomt. Dit kan bij regelmatig inademen gezondheidsklachten veroorzaken. In sommige gevallen kunnen deze zelfs dodelijk zijn. Kruisbesmetting kan ook bij schimmel optreden. Als je met je handen schimmel aanraakt, of producten/ materialen raken deze aan, kan schimmel op andere producten worden overgegeven. Een goede hygiëne van de plaats waar je voedsel bereidt, zoals keukengerei en apparatuur, is cruciaal om kruisbesmetting te voorkomen. Ook je eigen persoonlijke hygiëne heeft een grote rol in het voorkomen van kruisbesmetting. Was na het wisselen van de werkzaamheden je handen en voorkom onnodige kruisbesmetting van zwarte schimmel!
Regelmatig je keuken controleren op bouw en inrichting, goed onderhoud en schoonmaken zijn de beste manieren om een zwarte schimmel probleem te voorkomen. Omstandigheden die zorgen voor schimmelgroei moeten zo snel mogelijk worden aangepakt om schimmelgroei voor te zijn. Je kunt denken aan veel vocht in je keuken of een slecht werkend ventilatiesysteem. Bij het aantreffen van schimmel in je keuken is het van belang om de hele keuken goed schoon te maken. Door de kruisbesmetting van schimmels kan er heel snel op andere plekken in je keuken schimmel ontstaan.
1 juli 2024
1 juli 2024
1 juli 2024